2014-06-16

Ny blogg

Hej på er!

Hoppas att sommarlovet har börjat bra! Marmeladen jag fick av er har jag redan smakat på och den smakade ljuvligt! <3 Fika har jag inte hunnit göra än men det ska jag göra snart...

Jag har ju inte börjat min ledighet än så jag jobbar på dagarna och tittar på fotboll (Heja England!! Ja, ja jag vet att de förlorade mot Italien men de kommer... ;) Plugga mera Klicka på länken så kommer ni dit, kolla adressen och spara den och v-klass som favorit på datorn.
på nätterna, men jag har även gjort en "ny" blogg där ni kan hitta lite information och tips om bra sidor på nätet och den bloggen heter

Som ni redan har läst kommer skolan att helt gå över till ett system som heter v-klass och ni elever har ju redan fått er inloggning och kommer in men det har ju inte ni föräldrar. Mer information kommer därför till hösten och då kommer även ni föräldrar att få er inloggning. På v-klass kommer man kunna hitta allt som rör eleven och klassen (läxor, prov, resultat, omdömen, tider för utvecklingssamtal, kalender, matsedel mm) Man kommer också ha möjlighet att lämna in skriftliga hemuppgifter och prov i v-klass. Tyvärr finns dock inte möjligheten för mig ännu att lägga ut filmer och power point och därför har jag den "pedagogiska bloggen" Plugga mera samtidigt.

När v-klass har kommit igång ordentligt ska man även sjukanmäla sitt barn genom v-klass. Det finns en app (både till android och iphone) som man kan ladda ner och som är lätt att använda. Sök på v-klass så kommer ni att hitta den.

Ha ett riktigt bra sommarlov!!

/Annika



2014-06-11

Vklass- Lärplattform ht14

Under vårterminen har Tidaholms skolor fått en ny lärplattform, Vklass. Vklass är en tjänst för skolor där lärare, elever och föräldrar kan samarbeta, kommunicera och sköta sitt dagliga administrativa arbete. Bloggarna kommer att avslutas denna termin och istället kommer alla kunna ta del av informationen via Vklass.  Under höstterminens start kommer vårdnadshavare på Forsenskolan kunna ta del av systemet och användaruppgifter kommer att delas ut i samband med skolstart.  Detta innebär att information kring skolstart och liknande kommer ni kunna ta del av på skolans hemsida eller få som informationsbrev tills det att alla kan ta del av Vklass.  Som förälder hittar du sedan snabbt ditt barns individuella utvecklingsplan, närvarostatistik, omdömen och veckoschema. Du kan lätt anmäla ditt barns ledighet eller sjukfrånvaro. Veckobrev, information om utvecklingssamtal och delade filer på skolan kommer finnas samlat i Vklass. Det finns även möjlighet att ladda ner en app för Vklass till mobiltelefon. På följande sida kan ni läsa mer om lärplattformen: http://www.vklass.com/

2014-06-06

Måndag 9/6

På måndag nästa vecka kommer vi att åka på en "Medeltidsresa" efter skolan. (Skolan är egentligen även på fredag nästa vecka så vi "jobbar in" den så att vi kan sluta på torsdagen. Andra klasser har gjort andra saker.)

Medeltidsresan innebär att vi åker med bil från skolan till hemlig/hemliga platser i Tidaholms omgivning. På de platser vi stannar kommer en som heter Magnus att guida oss. Vi planerar att åka från skolan ca 14.00 och vi kommer att vara tillbaka på skolan senast kl 17.00. Skicka med någon fika som vi kan äta under resan. Ta även på er lämpliga kläder!

Ett stort tack till Lisa och Emelie som gör denna resa möjlig!

Ring om ni har frågor.

/Annika

2014-05-20

Klassbollen

Nu på lördag samlas lagen i klassbollen på kullen på Tidavallen.

Laget "100 % bättre än alla andra" spelar i grupp 2 och spelar första matchen 9:15 mot Fågelås. Laget samlas 8:45!

Laget "Legenderna" spelar i grupp 1 och spelar första matchen kl 9:45 mot Guldbollen (Guldkroksskolan, Hjo). Laget samlas 9:00!

Länk till klassbollen 2014.
Klassbollen 2014 Tidaholm

/Annika

Veckans ord 2

Läxa till fredag:

skatt - Borgare och bönder betalade skatt till kungen och kyrkan. Kungens skatter samlades in av fogdar för att kungarna skulle ha råd att betala soldater och tjänstemän, och för att hålla borgar och slott.
tionde - Den skatt som bönderna betalade till kyrkan. Varje bonde skulle betala en tiondel av skörden eller av boskapen.
uppror - När människor i ett land kämpar mot en makthavare, t ex kung, gör de uppror.
flotta - en samling krigsfartyg i ett land.
furste - en mäktig man som har ett rike att styra över. Kan jämföras med kung, men en furste styrde ofta över ett mindre land än en kung.
hansestad - En stad som styrdes av Hansan. Hansan var ett tyskt förbund av städer.
krigsmakten - De samlade militära styrkorna i ett land, t ex soldater, skepp och hästar.
kättare - en som påstods vara fiende i kyrkan.
län - stora landområden som kungen lånade ut till stormän. Stormännen fick rätt att ta upp skatt från bönderna i länet. Länen finns fortfarande kvar idag.
riksdagen - förr var det namnet på ett möte där de olika stånden beslutade i frågor som var viktiga för riket. Adeln var det stånd som hade mest makt på riksdagarna.

2014-05-14

Matematik-mera multiplikation och division

Vi avslutade arbetsområdet Bråk med ett muntligt test och arbetar nu igen med Multiplikation och Division. Denna gång jobbar vi med att multiplicera fyrsiffriga tal med ental och vi använder oss av strategin uppställning. Det är nu viktigt att ni lägger tid på att träna multiplikationstabellerna där hemma- många har lagt ned mycket tid och det märks vid räknandet i skolan men några behöver träna ytterligare! Multiplikationstabellskunskap är även viktigt när det gäller att se sambandet mellan multiplikation och division. Vi jobbar även med kortdivision och kommer avsluta området med problemlösning innehållande alla fyra räknesätt och problemlösning i flera steg.

2014-05-13

Medeltiden - Svenska, so och engelska till v.24

Eftersom vi kommer att jobba med Medeltiden i samtliga ämnen de 5 veckor som är kvar av detta läsår kommer här en planering som vi kommer att följa. Power Point-projektor kommer snart hoppas vi (men vi får dela)

Engelska: Vi kommer att ha engelska en dag/vecka eftersom vi kommer att göra en "sago-film" med hjälp av datorerna. Det är bättre att göra detta under ett långt arbetspass än att avbryta när man har kommit igång. Engelskan kommer alltså att bli onsdag em. Det blir ingen speciell läxa i engelska fram till sommarlovet utan "läxan" är att man ska jobba med sagan och hitta ord man behöver för att kunna prata på filmen.

Svenska: Vi kommer att blanda svenska och so och eleverna kommer att jobba en del efter egen planering. Det som står som läxa ska göras och vara klart till den dag det står som läxa. Förhoppningsvis kommer de flesta hinna klart på lektionerna. Det som är svenska är att läsa en bok som ska vara färdigläst måndag 9/6, vecka 24 (sista veckan) samt veckans ord som kommer att vara i läxa tre gånger. Dessa ord kommer man ha nytta av när man läser i historieböckerna. Till boken man läser ska man skriva en "läslogg", dvs man skriver/berättar vad man har läst under veckan. Denna "läslogg" ska lämnas in tisdag,10/6, vecka 23.

So: När det gäller historia gör vi som under vikingatiden. Vi blandar "föreläsningar" av mig med hjälp av power point, läser i böcker och svarar på frågor (det är det som är i läxa), ser på filmer, och lite andra uppgifter. Alla har fått ett häfte av mig med frågor de ska besvara, frågorna är uppdelade i kapitel och de ska bara göra de frågor som hör till kapitlet vi jobbar med (inte jobba före eftersom jag vill berätta först). Längst bak i häftet finns fler frågor till dem flesta kapitlen men de gör man bara om man har tid över. De frågorna ä "tänka själv- frågor" och är bra att träna på för att kunna få högre betyg senare. Förutom detta gör vi eventuellt en del andra saker men det får de reda på efter hand.

Vi kommer inte att kunna hinna med hela medeltiden under vårterminen men vi ska försöka hinna fram till drottningen och kungarna. Vi avslutar med ett litet prov tisdag 10/6, vecka 23.

/Annika

2014-05-09

Veckans ord 1

Vi har nu börjat med "veckans ord" och de handlar om det vi jobbar i so nu, nämligen Medeltiden. Det är meningen att man ska kunna förstå och förklara orden men även kunna stava till dem. Vi kommer att ha "veckans ord" tre gånger och här är de första 10 orden.

arrendera - när en bonde hyr av en jordägare.
På medeltiden betalades hyran med säd, kött, smör eller liknande. Man kunde också betala genom att arbeta åt jordägaren.
domstol - ett ställe där man försöker ta reda på om en anklagad är skyldig eller inte.
Den skyldige kunde dömas till olika straff i domstolen.
fogde  -arbetade med att samla in skatter från borgare och bönder.
Arbetade för kungen.
from - en som alltid lyder Guds bud och kyrkans regler.
gesäll - en som håller på att lära sig ett hantverksyrke.
helgon - en människa som blivit helig efter sin död.
Helgonen fanns hos Gud och de kunde hjälpa människor som bad till dem.
lärling - en som bor och arbetar hos en hantverkare för att lära sig ett yrke.
När lärlingen arbetat några år och lärt sig yrket kan han bli mästare.
malm - sten som innehåller mycket metall, ex järnmalm.
Började man bryta i Bergslagen under medeltiden. En gruva är en plats där man bryter loss malm ur berget.
pilgrim - en som gör en resa till en helig plats.
påven - den katolska kyrkans högsta chef.
Bodde i den italienska staden Rom. På medeltiden tillhörde alla kristna fortfarande den katolska kyrkan. Då var påven chef över alla biskopar, präster och munkar även i de nordiska länderna.

/Annika

2014-04-23

Matematik - Bråk

Vi arbetar just nu med arbetsområdet Bråk och detta är ett nytt område för eleverna. Denna gång får eleverna för första gången bekanta sig med bråk. Syftet är att eleverna ska få förståelse för bråkbegreppet, att ett bråk anger en del av en helhet. Eleverna får lära sig känna igen och skriva bråk med hjälp av bilder. Begreppet ”en hel” tas också upp. Eleverna får även jämföra och storleks ordna bråk. Jag infogar en presentation som förklarar bråkbegreppet!
Följande filmer förklarar även grunderna på ett bra sätt:

2014-04-22

Prov i engelska på fredag - Food/The table

På fredag är det prov i engelska igen. Vi har arbetat med kapitlet "Food/The table" och det ni ska läsa på och kunna är:


/Annika

2014-04-09

Välkommen till Restaurang Stilla Havet
på Forsenskolan!

Du som vårdnadshavare är välkommen att äta i Forsenskolans restaurang vid ett tillfälle under vårterminen.

Vi har delat upp besöken i tre olika perioder:


Har du barn i årskurs

är du välkommen
vid ett tillfälle



F-3

vecka 17-19


4-6

vecka 20-21


7-9 och Särskolan

vecka 22-23

Restaurangen är öppen mellan kl. 10.30-12.10.
När du kommer till restaurangen skriver du ditt namn på klasslistorna som finns där. När du har ätit får du också gärna svara på enkäten som finns i restaurangen.

Hjärtligt välkomna och smaklig måltid!
önskar personalen i restaurangen och köket




2014-04-08

Tider för utvecklingssamtal

Här kommer de tider ni har fått enligt era önskemål. Om någonting inträffar så att ni inte kan komma den tid ni har fått är det bara att höra av sig innan så bestämmer vi en ny. Era barn tar med sig häftet "Mitt utvecklingssamtal" hem och det är bra om ni kollar igenom det och skriver i om ni har frågor. Ta med häftet tillbaka till skolan så vi har det till utvecklingssamtalet.

V 15
Tors 10/4 
16.00 - 16.45 Felicia     17.30 - 18.15 Ella     18.15 - 19.00 Martin     19.00 - 19.45 Nathalie

V 16 (Påsklov)
Mån 14/4
16.00 - 17.00 Saimon     17.00 - 17.45 Marsina     17.45 - 18.30 Tova     18.30 - 19.15 Lovisa

Tis 15/4
15.30 - 16.15 Alexander     16.15 - 17.00 Anton  

V 17
Tis 22/4
15.30 - 16.15 Kewin     16.15 - 17.00 Elwira

Tors 24/4
16.00 Rebecka     17.30 - 18.15 Isabella     18.15 - 19.00 Saga     19.00 - 19.45 Amanda

V 18
Mån 28/4
17.00 - 17.45 Fatlina     17.45 - 18.30 Benjamin     18.30 - 19.15 Malthe

Tis 29/4
15.30 - 16.15 Carlos     16.15 - 17.00 Erik

/Annika

2014-04-04

Klassbollen 24 maj

Idag har jag fått in pengar från 18 av eleverna i klassen och jag skickar med Rebecka pengarna hem så får Lisa anmäla lagen. Klassen vill nämligen delta med 2 lag och lagen ska heta "Legenderna" och "100% bättre än alla andra". De har röstat om namnen på första lektionen idag.

Lagen får ni föräldrar ta ut. Om ni vill att jag ska skriva någonting här på bloggen gör jag gärna det, skicka med en lapp, maila eller ring så skriver jag. Petter och Tobbe tar hand om ett lag och sen har Monica, Kalle, Tommy, Henrik, Pär, Peter och och Jonas sagt att de kan hjälpa till med ett av lagen om det behövs. Ni fixar resten hoppas jag! :) Själv har jag hand om 5a på klassbollen men jag hoppas givetvis att jag ska kunna titta och heja på 4a också!

Kan passa på att berömma hela klassen också! Efter sportlovet har hela klassen jobbat otroligt bra på lektionerna och tagit ansvar. Ett exempel är från i onsdags, då arbetade de från 10.00 - 13.50 (med uppehåll för lunch och lunchrast) med vikingaboken. Alla var koncentrerade och jobbade med sitt och ingen störde någon annan! Då skulle ni sett dem! :)
De flesta har lämnat in boken men alla har inte hunnit klart. Jag har sagt att de helst ska lämna in boken innan påsk så att de får påsklov och att de inte är klara med arbetsområdet och kan få ett omdöme innan provet och boken är avklarade.

/Annika

Läxa i engelska v.15

Denna vecka är det kapitlet "What would you like", tb 35 och wb 39-41.

Glosorna är:
Here you are - Varsågod
bread - bröd
What would you like? - Vad skulle du vilja ha?
I'd... (like) - Jag skulle... (vilja ha)
over there - där borta
get - få
fork - gaffel
knife - kniv
spoon - sked
basket - korg
Be careful! - Var försiktig!
plate - tallrik
I'm starving - Jag är vrålhungrig
Guess what! - Gissa vad!

Frågor till texten är:
  1. Tell me what gran likes to drink.
  2. What does she say to the waitress?
  3. What about Philip and Mike? What do they want to drink?
  4. Where are the knives and forkes?
  5. Why must they be careful with the plates?
  6. How do you know that Gran i hungry? What does she say?
  7. Why is it a big day for Philip?
  8. What's for desert?

2014-04-02

Föräldraföreningens årsmöte

Forsenskolans Föräldraförening har årsmöte den 24 april 2014 klockan 17.00 i skolans uppehållsrum.
Önskas dagordning så kontakta Ami A. Johansson tel. 073-970 94 80.
Avgörande fråga på detta möte kommer att vara om föreningen ska finnas kvar eller inte.
Vi tar gärna emot förslag till ledamöter i styrelsen.
Varmt välkomna!

2014-03-31

Läxa i engelska, v 14.

Denna vecka är det kapitlet "In my lunchbox", tb 34 och wb 37-38.

Glosorna är:
lunch box - matlåda
sandwich - smörgås
ready - beredd, redo
again - igen
twice - två gånger
week - vecka
maybe - kanske
swap - byta
make - göra
own - egen

Frågor till texten är:
  1. What has Rebecka got in her sandwich?
  2. Why is Dered unhappy? What is it he's got in his lunch box again?
  3. Tell me something Derek likes.
  4. What do you know about Derek's big sister?
  5. They are goin to have at test after lunch. What kind of test is it?

Klassbollen 24 maj

Nu är det dags för klassbollen igen! Detta år kommer det att vara på Tidavallen, lördag 24 maj. På morgonen idag frågade jag hur många som vill vara med och det var alla utom en eller två som räckte upp handen. Eleverna tyckte själva att de ska ha med två lag så att de får spela mer men då kanske det krävs fler föräldrar som ställer upp också...

Ni föräldrar får bestämma hur många lag klassen ska ha och vilka som tar hand om att anmäla laget/lagen samt att betala in pengar. Jag kan ta på mig att samla in pengar här i skolan och sen skicka med dem hem till de föräldrar som är ansvariga. Lägg 130 kr i ett kuvert med namn och storlek på t-shirt. Detta måste lämnas till skolan senast fredag eftersom det ska betalas in senast 6 april. De föräldrar som tar på sig att ta hand om klassbollen får en lapp av mig med bankgiro mm.

Kolla länken så kommer ni till infosida om Klassbollen Tidaholm, 2014.

http://www2.idrottonline.se/IFKTidaholm-Fotboll/ArbetsrumOvrigt/Klassbollen/Information/

/Annika

2014-03-25

Matteläxa- begrepp i geometri

Vi arbetar just nu med arbetsområdet Geometri och denna gång ligger fokus på vinklar, månghörningar och skala. Just begreppet skala är nytt och många elever tycker det är krångligt så ta gärna chansen att diskutera kring detta hemma. Titta gärna på filmerna nedan tillsammans! En handlar om förstoring och den andra om förminskning.


På följande länk kan ni få ytterligare information kring skala: http://www.matteboken.se/lektioner/skolar-6/geometri/skala

Tills måndag v14 har eleverna i läxa att träna in de begrepp som tillhör kapitlet Geometri och de har fått en lapp utdelad där begreppen finns beskrivna!

Vi fortsätter även att träna multiplikation och varje fredag har vi någon sorts test på detta. Tabell 1-10.

2014-03-24

Dags för vårens utvecklingssamtal

Snart är det dags för utvecklingssamtal igen. Samtalet kommer precis som förra gången att handla om hur ditt barn har det i skolan, hur det går i de olika ämnena och hur ditt barn kan komma vidare. Denna gång kommer ni inte få ett skriftligt omdöme hemskickat innan utvecklingssamtalet utan ni kommer att få höra allt i skolan under samtalet. Samtalen är som i höstas, dvs. eleverna själva berättar om sin skolsituation, vi tittar på målen som skrevs i höstas och skriver nya mål. 

Ringa in så många tider som möjligt (helst minst 3) som passar er. Lämna in lappen senast fredag, vecka 13. Om det inte finns någon tid som passar är det bara att höra av sig så bestämmer vi en annan tid. Se även info på bloggen.

 ---

v. 14
Tors 3/4        15.15 – 16.00                      16.00 – 16.45                      16.45 – 17.30
17.30 – 18.15                      18.15 – 19.00                      19.00 – 19.45
                                                                                                            
v. 15
Tis 8/4           15.30 – 16.15                      16.15 – 17.00                      17.00 – 17.45
                      17.45 – 18.30

Tors 10/4      15.15 – 16.00                      16.00 – 16.45                      16.45 – 17.30
17.30 – 18.15                      18.15 – 19.00                      19.00 – 19.45

v. 16              (Påsklov)
Må 14/4        14.00 – 14.45                      14.45 – 15.30                      15.30 – 16.15
                      16.15 – 17.00                      17.00 – 17.45                      17.45 – 18.30

Ti 15/4          14.00 – 14.45                      14.45 – 15.30                      15.30 – 16.15
                      16.15 – 17.00                      17.00 – 17.45                      17.45 – 18.30
                     
v.17
Tis 22/4         15.30 – 16.15                      16.15 – 17.00                      17.00 – 17.45                     
                      17.45 – 18.30                      18.30 – 19.15

Tors 24/4      15.15 – 16.00                      16.00 – 16.45                      16.45 – 17.30
17.30 – 18.15                      18.15 – 19.00                      19.00 – 19.45

---

/Annika

Läxa engelska, 13

Denna vecka är det kapitlet "Have a smoothie", tb 32-33 och wb 36. Vi har också pratat om hur man ställer frågor, Do you.....? Detta tränar man på sid 91 i wb och vi har skrivit anteckningar i anteckningsboken.

Glosorna är:
thirsty - törstig
icy - isig, iskall
cold - kall
fridge - kylskåp
slice - skära upp skivor
taste - smaka
lovely - härlig
need - behöva
blend - blanda
pour - hälla

Frågor till texten är:

  1. What is it you want when you are hungry?
  2. What is it you want when you are thirsty?
  3. What's a smoothie like?
  4. Why is it so very cold?
  5. What can you have in a smoothie? Give some examples.
  6. When you make a smoothie you need a bowl. What other things do you need?

2014-03-18

Information


Vikingatiden

Torsdag nästa vecka, dvs 27 mars, har klassen prov på vikingatiden. Fram tills dess arbetar vi i klassrummet med att repetera och gå igenom det vi har gjort. De har fått ett texthäfte med fakta om vikingatiden, ett häfte med frågor till sidorna samt frågor som finns inklistrade och besvarade i deras anteckningsböcker.

En del av repetitionen kommer att vara att skriva en "bok" om det de har lärt sig. Boken handlar om Vikingarnas resor och vardagsliv. De får en uppgift/lektion som de ska besvara/arbeta med i boken och boken ska vara klar och lämnas in senast torsdag 3 april.

Förutom fakta i texthäftet finns det en bra sida på nätet som handlar om vikingatiden, www.ungafakta.se. Man kan klicka på länken som är infogad så kommer man direkt dit. http://www.ungafakta.se/vikingar/. Klicka på "hoppa över intro" under bilden som kommer upp så kommer ni direkt till faktasidorna. Med ikonerna längst ner på sidorna kommer man till olika "teman".

/Annika


2014-03-12

Hemskickat brev


2014-03-10

Svenska

I svenska kommer vi att börja med att träna på stavning. Det är bra om ni hjälper till hemma med att prata om stavning om ni ser att det blir något fel. Fråga "Vad står det där?" om ni ser något fel så kanske de själva ser vad som är fel. Många i klassen behöver träna på just stavning...

Under tiden vi arbetar med stavning kommer vi också att arbeta med skrivande. Vi kommer att arbeta med arbetsområdet "Massmedia och Reklam" i So efter Vikingatiden så vi kommer bl a att skriva olika sorters texter som man kan hitta i tidningar. Samtidigt arbetar klassen med reklam på bildlektionerna på måndagar.

/Annika

So - Vikingatiden

Vi har under vårterminen arbetat med Vikingatiden under so-lektionerna. Vi börjar nu komma mot slutet så under denna vecka och nästa kommer vi att repetera det vi har läst så här långt. På torsdag nästa vecka (v.11) kommer det att bli ett prov på arbetsområdet. Precis som tidigare kommer de att få frågor att arbeta med men också ett papper med vad de ska kunna. Mer info kommer senare i veckan!

/Annika

Läxa i engelska

Läxa i engelska denna vecka är kapitlet "Do you like snails?", tb sid 30
Det man ska göra är:

  • Läs texten högt på engelska för någon och översätt sen till svenska.
  • Gör uppgifterna i wb sid 33-34.
  • Gör uppgifterna i wb sid 90 och stenciler som handlar om verbet att ha = to have. När det ska vara have och has.
  • Glosorna, kunna säga dem och skriva dem och skriva meningar till varje ord i glosboken. (En del har börjat slarva med att inte ha med glosboken till skolan när vi skriver upp glosorna på tisdagar. Påminn dem gärna med att ta med även glosboken till skolan.) Glosorna är: hedgehog, often, worm, sometimes, bowl, never, smell, crunchy, full (up), burp, someone, breakfast
  • Besvara de frågor som står under i anteckningsboken. Man ska skriva både "frågorna" och svaren. Man ska använda textbook när man besvarar frågorna.



/Annika

Vad händer i 4a?

Som ni har märkt har jag inte varit så aktiv här på bloggen de sista veckorna. Det hände en personlig sak (som ni kan fråga era barn om, jag vill inte skriva här...) som har gjort att jag inte har prioriterat bloggen utan istället lagt tiden på era barn, undervisning och planering. Nu ska det bli ändring och som vanligt igen!

I fredags fick ni förhoppningsvis hem en lapp om fika. Eleverna vill bjuda varandra på fika på tisdagar så jag skickade med en fikalista hem. De är tre åt gången som ansvarar för fikat och imorgon tisdag är det Felicia, Lovisa och Marsina. Tänk på att det finns allergier i klassen, en gluten, en laktos och en nötter. Hörde att ett syskon hade frågat om vi satsade på att bli "tjockaste klassen"... Men det gör vi inte! Vi vill bara ha lite trevligt. :) (Ni ser fikalistan längst ner i detta inlägg.)

Idag har alla 4:or provat något nytt i matsalen. Vi har fem långa bord att sitta vid och eleverna får själva bestämma var och med vilka de vill sitta. Det finns några regler, ingen får sitta ensam, vi väntar på varandra så att alla man sitter med hinner äta färdigt och om man har satt sig på ett ställe sitter man kvar där, man byter alltså inte plats. Idag fungerade det jättebra och klasserna blandade sig med varandra. Såg positivt ut!

/Annika


2014-03-07

Multiplikationsträning

Vi har nu haft samtliga multiplikationstabeller i läxa och de flesta har utvecklats väldigt mycket på det veckotest vi använt oss av men det märks också att några inte tränat på läxan och står kvar på i stort sett samma resultat som vid första testet. Det är viktigt att ni där hemma hjälps till med denna färdighetsträning då  multiplikationstabellerna är ett redskap som dyker upp i många av matematikens områden och om eleverna kan tabellerna kan de istället ägna sig åt att lösa problem. Även för att kunna räkna kort division samt ställa upp större tal vid multiplikation så är just tabellkunskap en viktig del! Vi visar sambanden i skolan men för att befästa behöver man träna hemma! Vi kommer att fortsätta med våra veckotest och efter denna vecka kommer vi erbjuda vissa elever att delta i träningsläger för att öka sina tabellkunskaper- det kommer finnas möjlighet att komma tidigare till skolan för att träna samt stanna kvar en stund efter skolan vissa dagar. Elever som har behov av detta kommer få med sig en inbjudan hem under slutet av nästa vecka. Infogar även några länkar för att träna:
http://www.skolresurs.fi/matteva/huvudrakning/tabellerna1.html
http://www.haraldsserver.dyndns.org:8080/mult/
http://www.elevspel.se/amnen/matematik/multiplikation.html

2014-02-23

Addition och subtraktion


Denna vecka blir det åter addition och subtraktion under matematiklektionerna, vi kommer återkomma till tid- klockan lite längre fram under vårterminen. 
Nu vidgar vi talområdet och kommer arbeta med tal upp till 10 000.  Eleverna lär sig att se på fyrsiffriga tal och bedöma vilket tusental och hundratal som ligger närmast. Den kunskapen används vid addition och subtraktion för att kunna bedöma om svaret är rimligt. Kapitlet fortsätter med färdighetsträning av addition och subtraktion med fyrsiffriga tal som ger två eller tre minnessiffror respektive två eller tre ”lån” i uträkningarna.

Vi kommer parallellt att presentera två räknestrategier vad gäller addition: att var för sig addera en talsort i taget och algoritmräkning (uppställning). Båda metoderna har sina olika fördelar men oavsett metod är det viktigt att eleverna förstår vad som händer.
Subtraktion är ofta svårare för eleverna att ta till sig. Strategierna här är också fler än vid addition. Om man intervjuar vuxna om hur de tänker när de löser en subtraktion, får man ofta förslag på flera olika lösningsmetoder. Därför är det svårare att hitta en grundläggande metod för subtraktion som alltid fungerar. Vi kommer i detta område att visa två metoder, algoritmen (uppställning) och att minska med en talsort i taget.


Utöver ovanstående kommer vi under torsdagar fortsätta vårt arbete med att befästa multiplikationstabellerna och denna vecka är det 9ans tabell som gäller. Eleverna har utvecklats ordentligt men nu gäller det att ligga i och träna ordentligt så att man sedan under lektionerna inte behöver lägga tid på att fundera ut t.ex 6*3 utan istället kunna ägna sig åt problemlösning!


Idrott måndag 24/2

Imorgon blir det ingen "vanlig" gympa i gympasalen. Det är reparationer i stora salen så vi kan inte ha lektion då. Därför kommer vi att göra något annat, vad är inte klart ännu, men de behöver inte ha med sig kläder för gymnastik. På torsdag är det som vanligt igen.
/Annika

2014-02-21

Läxa NO

Till torsdag vecka 9 har eleverna i läxa att göra uppgiften Gissa språket på sidan 28 i miljöboken.
Allt gott!
Ulrika

2014-02-18

Prov i engelska

Imorgon har vi prov i engelska. Eleverna fick när vi började ett papper där hela planeringen står och idag har vi repeterat allt och de har fått ett häfte som de kan ha när de tränar. För säkerhets skull lägger jag ut det som står på papperet här.

Det man ska kunna är:

  • glosorna vi har gått igenom och som hör till kapitlet "house, time, pets"
  • förstå texterna som vi har haft i läxa
  • grammatik - singular/plural, obestämd artikel (a/an), bestämd artikel (the), possessiva pronomen, klockan, veckans dagar (allt finns i workbook, anteckningsbok samt det häfte till fick att träna med idag.
  • De har INTE att kunna rummen som finns i hus.



Jag ber om ursäkt att det kommer ut på bloggen så sent men jag tror inte att någon kan vara osäker på vad som kommer med eftersom vi har gått igenom det väldigt noga tidigare.

/Annika

Info om en hund...

Här kommer äntligen det utlovade kortet på Zacco! Han väger 45 kg och är 72 cm lång och är 70 cm i rygghöjd.  Allt gott till er alla från Ulrika...

2014-02-03

Tabellträning- 7ans tabell

Vi fortsätter vårt arbete med multiplikationstabellerna och denna vecka fokuserar vi på tabell 7. Träna ordentligt där hemma- tabellkunskap är något som underlättar i ämnet matematik och som kas ses som ett verktyg! Se gärna filmen!

Läxa i engelska v.6

Läxa i engelska till tisdag, v6 är:
  • att läsa och översätta sida 24+25 i textbook.
  • göra övningarna på sid 26-28
  • husets olika rum - kunna säga var i huset någon befinner sig
  • glosorna
  • frågorna "Questions, "Dogs + What time is it?". Frågorna och svaren skrivs i anteckningsboken.

Klockan är inte läxa vilket står på planeringen! Den tar vi denna vecka istället.

/Annika

Böcker och mappar på måndagar...

Den här terminen har vi hjälp/resurs i klassen på svensklektionen första lektionen på måndagar. Jag har nog varit lite otydlig mot eleverna men det är viktigt att man har med sig de böcker man har med sig hem på fredagar tillbaka till skolan på måndagar. Detta pga att vi under den lektionen jobbar vi med Pojken & Tigern  och den tid som blir över jobbar vi med först och främst so, men ibland kan det även bli engelska. Vi jobbar med läsförståelse och lästeknik och det är ju inte bara i ämnet svenska man använder det så vi använder även tiden till att läsa so-läxan och svara på frågor. Därför är det synd om man missar denna tid pga att man inte har rätt saker med sig. Men som sagt, jag har nog varit lite otydlig så efter sportlovet kommer det bättre eftersom både elever, föräldrar och lärare vet nu. :)

/Annika

2014-01-29

Spontanidrottsplatsen och skridskoåkning

Från och med nu är det ok att ta med skridskor, hjälm och klubba till skolan för att åka skridskor på isen på "spontanidrottsplatsen" under rasterna. De regler som gäller är:

  • Idrottslektioner och fritids har förtur till spontanidrottsplatsen precis som tidigare.
  • Hjälm och skridskor måste användas på isen.
  • Halva isen kan användas med klubba och boll, ej puck.
Regler kommer även att diskuteras i rastrådet.

/Annika

2014-01-28

Kvarglömda kläder?

Denna vecka finns kvarglömda kläder på ett bord vid fiket vid stora entrén. Om ni känner att ni saknar något hemma kan ni gå dit och titta om ni hittar det där. Sista dag att leta är fredag sen skickas kläderna vidare till någon hjälporganisation.

/Annika

Skidans dag / Aktivitets dag

Idag har alla i klassen fått reda på vilken aktivitet de kommer att ha på fredag. En del har fått med sig lappar om sin aktivitet hem idag, de som inte fått någon lapp idag får det imorgon. Starttid och sluttid kommer att vara olika för de olika aktiviteterna så titta på lapparna ni får hem så vet ni vad som gäller. Alla kommer att få mat på plats, beroende på vilket ställe man är på får man antingen korv och bröd (stationer runt slalombacken) eller pastasallad (övriga ställen).

Vi har idag kollat med eleverna om de har egen utrustning eller ska låna. På vissa ställen räcker det inte till en utrustning/elev så då blir det så att man får turas om att använda utrustningen som finns att låna ut.

Nu kan ni också skicka med pengar för de aktiviteter som kostar pengar. Pengarna lämnas till klassföreståndaren, dvs mig.

De aktiviteter eleverna har valt är:
Skridskor:
Elwira
Kewin
Erik
Anton
Benjamin
Marsina

Längdskidåkning:
Ella
Amanda
Lovisa
Carlos
Martin
Alexander
Malthe
Saimon

Forshallen:
Fatlina

Slalom: 50:-
Isabella
Saga
Rebecka

Ridning: 80:-
Felicia
Nathalie
Tova

/Annika


Ny rektor på Forsenskolan

Gunnar Strömberg är anställd som rektor under vårterminen. Han ansvarar för årskurs 4-9. Gunnar arbetar på skolan terminen ut. Senare under vårterminen börjar Niklas Österberg som rektor och tar över ansvaret för årskurs 4-9. Datum för när Niklas tillträder tjänsten är inte klart.

Hör gärna av er till Gunnar om ni har några frågor. Han nås på telefon, 0502-606123.

2014-01-24

So - Vikingatiden

I so har vi repeterat Forntiden och har nu påbörjat Vikingatiden och vi kommer samtidigt att prata om den nordiska mytologin. Alla har elever har fått ett texthäfte som vi jobbar med och jag visar power point, berättar och vi ser på filmer. I bilden arbetar de också med uppgifter som hör till denna tid.

Läxan i so kommer att vara till onsdagar. Ofta kommer det vara att svara på frågor till det område vi har jobbat med under veckan. Förmodligen kommer de flesta hinna färdigt i skolan men ni kan ändå hjälpa till hemma genom att visa sina svar och berättar för er hemma om vad vi har pratat om under veckan. De power point jag visar i skolan kommer jag att lägga under fliken "So" här på bloggen.

Läxa till onsdag är alltså att läsa och svara på frågorna till sidorna 16-22 i häftet.

/Annika

Läxa i engelska v. 5



Läxa i engelska till tisdag, v5 är:

  • att läsa och översätta sida 23 i textbook.
  • göra övningarna på sid 24-26 (halva), samt sid 89 personliga pronomen. I anteckningsboken finns stenciler med övningar (personliga pronomen) som ska göras också. 
  • glosorna
  • frågorna "Questions, It's Sunday today". Frågorna och svaren skrivs i anteckningsboken.
  • veckodagarna, kunna tala om vilken veckodag det är, ex It's Saturday,


2014-01-23

Svenska - ordklasser

I onsdags började vi arbeta med adjektiv och det är det som är läxa till onsdag nästa vecka, vecka 5. De flesta kommer hinna göra färdigt övningarna i skolan så det är bara att läsa på hemma så att man kan det man ska kunna till onsdag.

Man ska kunna:
  • förklara vad ett adjektiv är, 
  • förklara vad man gör när man komparerar, 
  • kunna säga några adjektiv och komparera dem.
"Adjektivlåten" från Grammatikbolaget 


/Annika

2014-01-21

Huvudlöss på skolan

Huvudlöss (hårlöss, löss)

Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn. Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud. Det har inget med dålig hygien att göra, och därför kan man heller inte tvätta bort huvudlöss. Lössen sprider inte sjukdomar.
Huvudlöss är obehagliga men går för det mesta lätt att bli av med. Det är viktigt att behandla för att hindra spridning. Du kan köpa receptfria lusmedel på apoteket och behandla själv.

Huvudlusen är en gråsvart, 2–3 millimeter lång platt insekt utan vingar. Den lever bland hårstråna på huvudet. Djuren lever på blod från hårroten och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar


Symtom vid huvudlöss
Huvudlöss orsakar oftast, men inte alltid, klåda. Man kan ha huvudlöss utan att det kliar.

Luskamning
Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössen lägger ljusa ägg som klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Äggen kallas även gnetter. Leta noga med en tät luskam som finns att köpa på apoteket. Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen. Kamma håret över ett vitt papper så syns lössen tydligare.

Gör så här:
  1. Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
  2. Gör sedan en ny bena alldeles intill och kamma på så sätt igenom hela håret från sida till sida.
  3. Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant bena för bena till hela håret är genomkammat.
  4. Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter tillbaka igen från nacken till pannan.
Förebygg huvudlöss
Det bästa sättet att förebygga spridning av löss är att med jämna mellanrum undersöka håret med hjälp av en luskam. Detta är särskilt viktigt vid terminsstart i skola och förskola där löss sprids lätt mellan barn.
Om någon i en familj eller barngrupp har löss måste även de övriga undersökas noga med luskam.
Det är sällan nödvändigt att byta eller tvätta sängkläder och mössor oftare än vanligt. Lusen överlever bara något dygn utanför hårbotten.

Smitta
Lössen sprids framförallt genom kontakt huvud mot huvud. Borstar, kammar och mössor kan sprida huvudlöss men det är sällsynt eftersom lössen inte överlever mer än ett dygn utanför hårbotten. Man blir inte smittad med huvudlöss av djur.

Egenvård vid huvudlöss
På apoteket finns olika typer av receptfria lusmedel. Apotekspersonalen kan ge dig råd när det gäller val av lusmedel. Eftersom huvudlössen börjat bli resistenta, det vill säga motståndskraftiga, mot de läkemedel som använts, rekommenderas nu i första hand andra medel. Dessa medel klassas inte som läkemedel och innehåller bland annat växtbaserade oljor som appliceras i hår och hårbotten och kväver lössen.
De traditionella läkemedlen mot löss finns fortfarande att köpa på apoteket. Om du använder ett sådant läkemedel är det mycket viktigt att du följer bruksanvisningen noga. Det är bara den som har löss som ska behandlas. Man kan inte behandla i förebyggande syfte eller för säkerhets skull. Det gör bara att lössen blir än mer motståndskraftiga mot läkemedlet, som därmed får sämre effekt.

Oavsett vilken typ av lusmedel du använder är det viktigt att kamma håret med luskam varje dag i 14 dagar efter behandlingen för att se att alla löss är borta. Döda ägg kan sitta kvar på hårstråna så att hårstrået måste klippas bort för att ägget ska försvinna helt. 


Med vänliga hälsningar/Skolsköterskan



Idrott torsdag, 23/1

På torsdag kommer vi att åka pulka på idrottslektionen. Man ska inte ha med sig något mer än varma kläder att ha på sig så att man inte fryser. Pulka och åkmattor finns på skolan så det ska man inte ta med sig. Fika ska man inte heller ha med sig! Det är en vanlig idrottslektion i 40 min så fika hinner vi inte. ;)

/Annika